Egyszerű tippek, melyek nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy keresőoptimalizált legyen a weboldalad

Egyszerű tippek, melyek nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy keresőoptimalizált legyen a weboldalad

A weboldalak keresőoptimalizálása ma már létfontosságú a sikerhez. A keresőmotorok, mint például a Google, a Bing, a Yahoo stb. kulcsszerepet játszanak abban, hogy potenciális vevőid megtalálják a honlapodat a világhálón.

Amikor kíváncsiak vagyunk egy adott témára vagy szolgáltatásra, általában a keresőmotorokhoz fordulunk először, és megnézzük az első oldal találatait. Pontosan ezért elengedhetetlen, hogy a „digitális online névjegykártyánk” jól teljesítsen a keresőmotorokban, amihez az organikus találatok esetén az kell, hogy megfelelően legyen keresőoptimalizálva.

De hogyan érhetjük ezt el? Itt van néhány alapvető dolog, amire érdemes odafigyelned a weboldal készítése, készíttetése és feltöltése / menedzselése során…

Kulcsszavak kutatása és használata

A kulcsszavak azok a kifejezések, amelyeket a vevőjelöltjeid a keresőmotorokba gépelnek, amikor információt, termékeket vagy szolgáltatást keresnek. Fontos tehát, hogy a weboldalad tartalmazzon releváns kulcsszavakat, és ezeket megfelelően szórja el az oldalon. Azért tolakodóan se használd, mert a keresőrobotokon túl ez viszont elronthatja az oldal húsvér felhasználói élményét.

Kiváló minőségű tartalom

Régi elterjedt online marketing szólás-mondás: „The content is king”, azaz a tartalom a király. A keresőmotorok értékelik a minőségi, eredeti és informatív tartalmat. Ne csak a kulcsszavakra és vele együtt a robotokra összpontosíts, hanem készíts értékes tartalmat a valódi olvasók számára is. Igyekezz megoldást nyújtani egy vélt vagy valós problémára. Biztos vagyok benne, hogy akár tudatosan, akár tudat alatt, te is a kiemelkedő színvonalú bejegyzéseket olvasod szívesen.

Mobilbarát felépítés

A mobil eszközök (telefonok, tabletek, okosórák) használata egyre elterjedtebb (jelenleg már többen böngészik telefonokról az internetet mint hagyományos számítógépekről), ezért kiemelten fontos, hogy weboldalad tökéletesen működjön és mindemellett szuperül nézzen ki mobiltelefonokon és tableteken egyaránt. A reszponzív design nemcsak a felhasználói élményt javítja, hanem a keresőmotorok is előnyben részesítik a mobilbarát oldalakat a nem-mobilbarát oldalakkal szemben.

Gyors betöltési sebesség

Senki sem szereti, ha egy weboldal lassan tölt be. A gyors betöltési sebesség nem csak az olvasók kényelmét növeli, hanem a keresőrobotok és ezzel együtt az algoritmusaik is előnyben részesítik a versenyautóhoz hasonló sebességgel betöltődő oldalakat. Az igazság az, hogy egy weboldal sosem lehet elég gyors.

2023-ban a jó gyakorlat szerint 1-2-3 másodpercnél semmiképpen nem töltődhet tovább be egy weboldal az első látogatás alkalmával.
Nézd meg itt, hogy a tiéd megfelel-e ennek?
https://gtmetrix.com
https://pagespeed.web.dev

Címkék és meta leírások

A címkék és a meta leírások segítenek a keresőmotoroknak megérteni, hogy miről szól az oldal. Ezeket a címkéket és leírásokat minden esetben releváns kulcsszavakkal kell feltölteni. A nyílt forráskódú CMS rendszereket használók itt előnyt élveznek, mert ezek általában már önmagukban tartalmazzák a lehetőséget. További bővítményekkel és pluginokkal pedig még tovább automatizálható a folyamat.

Bejövő linkek (visszalinkek)

A keresőmotorok értékelik az olyan weboldalakat, amelyekre más, megbízható oldalak is hivatkoznak. Tehát próbálj meg olyan tartalmat készíteni, amely más weboldalak számára is értékes lehet, és ösztönözd az olyan linkek kialakítását, amelyek visszavezetnek az oldaladra.

Megkérheted a már meglévő ügyfeleket egy partner menüpont létrehozására, cserébe pedig te is elkészítheted ugyanezt a saját oldaladra és a régi, klasszikus bannercseréhez hasonló módon mindkettőtök számára létrejön egy-egy hasznos visszalink. Ha még ennél is okosabb és hatékonyabb megoldást keresel, akkor megismerkedhetsz a vendégblogolás eszközével is.

Elemzés, értékelés és ismétlés

Használj webanalitikai eszközöket, hogy nyomon követhesd weboldalad teljesítményét. Ezek az eszközök lehetővé teszik, hogy lásd, melyik tartalom működik, és melyik nem. Ennek megfelelően változtass, alkalmazkodj és szükség szerint addig ismételj, amíg maximalizálod a teljesítményt.

Néhány említésre méltó eszköz
Google Analytics – https://analytics.google.com/analytics/web/
Google Search Console – https://search.google.com/search-console/
Google Trends – https://trends.google.com/trends/?geo=HU
Hotjar – https://www.hotjar.com/
Nibbler – https://nibbler.insites.com/

SSL tanúsítvány

Az SSL tanúsítvány segít a weboldal biztonságossá tételében, és a Google is előnyben részesíti a biztonságos oldalakat a keresési eredményekben. Napjainkban a legtöbb szolgáltatónál ingyenesen elérhető például a Let’s encrypt vagy a DV SSL stb. Fontos azonban tudni, hogy csak kevesen aktiválják automatikusan az ügyfeleiknek.

A teljesség igénye nélkül ez csak néhány alapvető tipp a keresőoptimalizált weboldal készítéséhez. Ezeknek az alapelveknek a betartása segíthetnek abban, hogy weboldalad magasabban rangsorolva legyen a keresőmotorokban, és több látogatót vonzzon.

Ne feledd, hogy a keresőoptimalizáció folyamatos munkát igényel, és az algoritmusok napról-napra változnak. Ezért fontos, hogy kövesd a legfrissebb trendeket és alkalmazkodj is azokhoz.

A keresőoptimalizáció azonban nemcsak a látogatók számának növelését segíti elő, hanem a weboldal hosszú távú sikerét is biztosíthatja.

Sajnos ezen a területen általában nem várható rövidtávon és gyorsan realizálható átütő siker, hanem inkább a közép vagy a hosszútávú befektetéseinktől várhatunk aztán tartós eredményeket.

Kérdésed maradt, szeretnéd, hogy segítsünk valamiben?

Foglalj időpontot online, állunk rendelkezésedre…

Találkozzunk személyesen vagy online! ABMG
Oldalsáv

Hasonló bejegyzések

Online marketing tippek, trükkök és integrációk...

Tervezd te is tudatosan a digitális jelenléted!

Összes cikk

Segíthetünk?

Állunk rendelkezésedre, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot

Pin It on Pinterest

Share This